Вибираємо духову шафу за 9 кроків – гід з порадами, фото і відео
Електричні духові шафи-це приблизно 90% всіх моделей духовок, представлених на ринку. Ними оснащують навіть газові плити, адже для цього є як мінімум 3 вагомі причини:
- По-перше, в електричній духовці можливий нагрів і знизу, і зверху, за рахунок чого можна не турбуватися, що пиріг підгорить з одного боку і недопечется з іншого.
- По-друге, електрична модель наділена корисною функцією конвекції, яка дозволяє розподілити гаряче повітря рівномірно, запікати кілька страв одночасно на різних рівнях і отримувати апетитну золотисту скоринку. З газовим пальником такий номер не пройде через небезпеку загасання полум’я (хоча газові духовки з вентилятором все ж існують).
- І нарешті, третій аргумент» за”: Немає вогню і газу – немає проблем.
Гід за вибором з 9 кроків
Крок 1. Вирішуємо, який духову шафу нам потрібен-залежний або незалежний?
Вбудована духова шафа може залежати або не залежати від вручений поверхні.
- Залежна духовка встановлюється безпосередньо під варильною поверхнею і пов’язана з нею проводами. Панель управління при цьому є загальною і розташовується на духовій шафі.
По суті, такий комплект-це та ж стара добра плита, тільки вбудована. Користуватися ним звично, зручно, та й коштує він трохи дешевше ніж пара незалежних приладів. Правда, є кілька нюансів у виборі залежної моделі.
- Важливо, щоб взаємозалежні духовка і варильна панель були сумісні один з одним. Майте на увазі, що приналежність до одного виробника не гарантує сумісність приладів (перевірити її допоможе спеціальна таблиця від виробника).
- Залежний комплект з газового верху і електричного низу можливий, але таких моделей представлено не надто багато.
- Ви можете вибрати прилади різної цінової категорії, але бажано, щоб духовка була більш «просунутою», ніж панель.
Незалежна духовка хороша тим, що її можна розмістити в будь-якому місці. Найчастіше її вбудовують в пенал разом з мікрохвильовкою і холодильником на зручній висоті – на рівні очей.
Також незалежність духової шафи дозволяє встановити варильну поверхню з будь-якою кількістю конфорок, наприклад, двома, трьома або п’ятьма. У залежному комплекті варильна панель, як правило, має строго 4 конфорки.
Дивіться також: вибираємо варильну панель: що потрібно знати перед покупкою
Крок 2. Визначаємося з габаритами і місткістю
Габарити стандартної духовки – 60x60x56 см (Зовнішні розміри). У такій шафі можна приготувати велику страву на 5-6 порцій – те, що потрібно для середньостатистичної кухні і сім’ї з 3-5 чоловік. Однак в деяких випадках духовка повинна мати нестандартну ширину і / або висоту (глибина всіх моделей приблизно однакова — 60 см (+- 5 см)).
- Вузька духова шафа шириною 45 см підійде для маленької кухні і сім’ї з 2-3 чоловік.
- Велика духовка шириною 90 см ідеальна для простора кухня, сімей з 5-7 чоловік і фанатів кулінарії.
- Низькі моделі висотою 38-55 см зазвичай мають функцію СВЧ-печі і виручають при нестачі місця на кухні.
- Висока духовка висотою 90 см як правило подвійна, в ній є одна повнорозмірна камера і одна поменше. Цей варіант розрахований на великі сім’ї і гостинних кулінарів.
Замість того, щоб орієнтуватися на заявлені виробником «корисні обсяги», візьміть з собою в магазин свою найбільшу форму для випічки, щоб переконатися, що розмір духовки вам підходить.
Крок 3. Вирішуємо, чи потрібна функція конвекції
Функція конвекції в електричних духових шафах здійснюється за рахунок вбудованого в задню стінку камери вентилятора. Він циркулює гаряче повітря і допомагає швидше приготувати продукт, рівномірно пропекти пироги, створити апетитну скоринку або приготувати відразу кілька страв на різних деках. Деякі моделі в режимі конвекції можуть навіть розморозити заморожений продукт.
З іншого боку, ця функція потрібна не завжди і не всім. Деякі страви, наприклад, випічка з дріжджового тіста, нежирне м’ясо і курка в режимі конвекції можуть вийти сухуватими. Якщо ви рідко готуєте в режимі гриль і часто печете хліб, булки і пиріжки, то на вентиляторі можна і заощадити.
- Але якщо ви любите готувати в режимі гриль, часто печете бісквіти і коржі, любите запікати м’ясо, рибу або курку в рукаві, то функція конвекції у вашій духовці буде корисна.
Крок 4. Як щодо функції самоочищення?
Самоочищається духовка-звучить чудово, але поспішаємо попередити — реальність дещо відрізняється від очікувань. Існує три основних типи самоочисної системи: піролітичний, Каталітичний і паровий (гідролізний).
Порада
- Якщо Ви користуєтеся духовкою рідше 1 разу на тиждень, то вам підійде модель з паровою системою самоочищення.
- Якщо ви печете як мінімум 1 раз в тиждень, то краще купити духову шафу з каталітичною системою самоочищення.
- Для активних кулінарів варто витратитися на самоочисну духовку з функцією піролізу.
А тепер давайте поговоримо про перерахованих системах докладніше.
Піролітична самоочищення (Ціна — від 30 т. р.)
У режимі піролітичного очищення піч нагрівається до 500 ° C, перетворюючи навіть найскладніші забруднення (на кшталт жиру, пригорілого цукрового сиропу і молока) навіть в самих важкодоступних місцях в… золу, яку потім потрібно просто витерти.
Правда, перш ніж запустити режим піролізу, потрібно витягнути з камери все полки і бічні напрямні і очистити їх самостійно. Крім того, ручного очищення потребують і скляні дверцята.
Корисно знати
- З міркувань безпеки на час піролітичного очищення дверцята духовки автоматично блокується і відкривається тільки тоді, коли температура в камері опускається нижче 280° C.
- У той час поки духовка приводить себе в порядок, на кухні стає тепліше, ніж зазвичай, навіть жарко, дверцята приладу при цьому може нагрітися до 70 градусів, а повітря може наповнити неприємний запах. З цих причин на час прибирання бажано включати витяжку і відкривати вікна. І, звичайно, виводити дітей з кухні.
- Проводити капітальну прибирання духовки потрібно приблизно 1 раз на місяць. Весь процес, як правило, займає 1,5-2,5 години.
Каталітична самоочищення
Бічні стінки духових шаф з каталітичною самоочищенням покриті спеціальною емаллю, яка абсорбує і розщеплює наліт жиру безпосередньо під час запікання страв при температурі від 140 градусів.
Мінуси каталітичної системи самоочищення наступні:
- Так як емаллю покриті тільки стінки і верхня частина камери, дно і дверцята будуть бруднитися як у звичайній духовці і вимагати ручного чищення.
- Емаль псується від контакту з молоком і кислотою.
- Покриття розраховане приблизно на 4-5 років, а потім зношується і вимагає заміни.
- Великі плями жиру не завжди видаляються за один цикл роботи.
Корисно знати
- У просунутих моделях сучасних духових шаф в якості миючого шару використовується не каталітична емаль, а керамічне покриття EcoClean. Його головна перевага полягає в нескінченному терміні служби.
- Якщо поверхня очистилася не до кінця, її можна дочистити, прогрів порожню духовку протягом години, використовуючи функцію конвекції.
Парова самоочищення
У деяких духових шафах використовується метод парової очищення, який послаблює наліт жиру, нагару і плями бруду. Щоб очистити духовку, потрібно просто наповнити деко водою і запустити автоматичний одногодинний цикл, який нагріває духовку до 70-90° C. як тільки цикл буде закінчений, все, що вам залишиться зробити, це протерти духовку ганчіркою, змоченою в мильному розчині. Правда, для видалення в’їдаються плям можуть знадобитися більш потужні засоби для чищення.
Крок 5. Розбираємося в додаткових функціях і програмах
Навіть найпростіша духовка з базовим набором функцій і конвекцією може вирішити практично будь – яку «пекарську» завдання-приготувати піцу, суфле або індичку. Але якщо у духовки є додаткові функції, то в ній ви зможете не тільки запікати і смажити, але і тушкувати, томити, варити, розморожувати, розігрівати, піднімати тісто, засушувати і не тільки. Давайте розглянемо додаткові можливості докладніше.
- Режим піци (конвекція + нижній нагрів при високій температурі)
Як випливає з назви, цей режим ідеально підходить для приготування піци та інших страв, де потрібно повне пропікання основи. Наприклад, для будь-яких відкритих пирогів, фокаччі і хліба.
- Конвекційний гриль (гриль + конвекція)
У цьому режимі задіюється решітка і вентилятор. Він ідеально підходить для приготування великих шматків м’яса, курки, курячих ніжок, ковбас та інших страв, які вимагають тривалого часу приготування. Також цей режим відмінно підходить для запікання овочів, рум’янцю пасти, лазаньї, чіпсів і т. д.
- Тільки гриль
Режим ідеально підходить для запікання невеликих, ніжних шматків м’яса на верхній полиці камери (якщо інше не вказано в рецепті/інструкції виробника).
- Швидке нагрівання
Ця функція дозволяє розігрівати піч швидше, ніж зазвичай. Також режим ідеально підходить для приготування заморожених і попередньо упакованих продуктів. Їх потрібно тільки дістати з морозильника і відразу помістити в духовку.
- Розморожування
Продукт розморожується тільки за рахунок циркуляції повітря, духовка при цьому не нагрівається. Цей режим також можна використовувати для підйому дріжджового тіста, сушіння сухофруктів, овочів і трав.
Деякі моделі духовок мають набір автопрограм для розморожування різних видів продуктів.
- Підтримка температури
У цьому режимі приготовану страву зберігається теплим при температурі 60-85° C.
- Повільне приготування їжі (гасіння, ловлення)
Блюдо готується в умовах максимально наближеним до традиційної печі — при низькій температурі 70-120° C з верхнім і нижнім нагріванням, найчастіше на нижній полиці. Їжа (особливо м’ясо і риба) виходить більш корисною, без зайвого жиру і шкідливих пересмажених кірочок, при цьому дуже смачною.
- Бродіння
Цей режим ідеально підходить для приготування домашніх йогуртів, а також підйому дріжджового тіста.
- Автоматичні програми приготування
Багатофункціональні духовки мають не тільки базовий набір режимів, але і допоміжні програми, які готують їжу автоматично по заданих виробником або користувачем налаштувань температури, часу приготування та ін потрібно тільки вказати вагу і вид продукту (наприклад, м’ясо), рецепт (наприклад, ростбіф) і поставити заготовку на полицю.
- СВЧ-піч
Деякі Духові шафи оснащуються генераторами високочастотних полів (магнетроном), тобто можуть виконувати функцію мікрохвильовки. Це доповнення можна використовувати в поєднанні з нагрівальними елементами духовки, щоб приготувати страву дуже швидко, так і соло, наприклад, щоб просто розігріти продукт.
- Пароварка
Конструкція духовки-пароварки передбачає ємність для води і вбудований парогенератор. Останній може працювати як самостійно, так і поєднуватися з будь-яким типом нагріву, що сильно розширює кулінарні можливості духової шафи і часто скорочує процес приготування їжі. Адже гаряча пара швидше і рівномірніше впливає на внутрішню частину продукту. Серед тих, хто любить готувати дієтичні страви функція пароварки буде дуже затребувана.
Крок 6. Додаткові пристосування
Деякі духовки комплектуються не тільки гратами і листами, а й рожном і/або термощупом.
Щуп-термозонд
Щуп корисний для тих, хто часто готує м’ясо або птицю великими шматками. З його допомогою можна відстежувати температуру всередині продукту і ступінь його готовності, ловити той самий момент, коли страва стає максимально соковитим і ніжним. Деякі термощупи відключають прилад автоматично по досягненню потрібних градусів, а деякі лише подають звуковий сигнал.
При бажанні щуп можна купити окремо — він не буде приєднаний до духовки, але буде так само вимірювати і показувати температуру продукту.
Вертячи
Рожен дозволяє готувати м’ясо без необхідності раз у раз перевертати його і видаляти надлишки жиру. Жир буде стікати при обертанні рожна, і блюдо буде обсмажуватися з усіх боків.
- Бажано, щоб рожен міг встановлюватися по діагоналі камери, тоді він буде вміщати більшу кількість продукту.
- Втім, вертел-річ не обов’язкова, адже в режимі гриль-конвекції м’ясо може приготуватися і на решітці.
Телескопічні направляючі
Добре, якщо в духовій шафі є телескопічні напрямні. Справа в тому, що на відміну від звичайних пазів або металевих власників, вони дозволяють перевіряти ступінь готовності страви без ризику обпалити руки або обличчя. Все, що потрібно зробити – це злегка потягнувши край дека викотити його за межі камери. Також Телескопічні полози можна використовувати на час охолодження приготовленої їжі, щоб деко не займав місце на стільниці.
Недоліків у телескопічних напрямних всього два:
- Їх трохи складніше чистити, ніж звичайні власники. Навіть в духовці з піролізом напрямні потрібно чистити вручну і попередньо відкручувати.
- Телескопічні напрямні здорожують духову шафу на 1-2 тисячі рублів.
Крок 7. Вибираємо колір і дизайн
Вибираючи електрична духова шафа, орієнтуйтеся на колір і стиль кухонного гарнітура, а також колір і стиль іншої техніки, наприклад, сусідньої витяжки, мікрохвильовки або вручений панелі.
Бажано, щоб духова шафа не був занадто глянцевим, інакше доведеться раз у раз відтирати відбитки пальців. Також не дуже практичні прилади темних кольорів – на них особливо помітні пил, жир, будь-які плями бруду.
Дизайни приладів можна умовно розділити на дві категорії – ретро і сучасний стиль. Духовки в стилі ретро можуть мати латунну, «ковану» або «бронзову» фурнітуру, механічні регулятори, округлі віконця, світлий відтінок корпусу і дверцята.
Якщо інтер’єр вашої кухні оформлений традиційно, то така модель ідеально в нього впишеться. Благо,» ретро-духовки ” випускають майже всі виробники.
Сучасні духовки найчастіше сріблясті, білі або чорні. Їх оформлення дуже лаконічно-прямі лінії, нехитра фурнітура, часто глянсова поверхня.
Крок 8. Звертаємо увагу на важливі дрібниці
Дверцята
Дверцята духовки повинна легко відкриватися і надійно фіксуватися в будь-якому положенні (без повного розкриття або закривання). Віконце в дверцятах має бути прозорим, щоб в ньому було добре видно вміст камери.
Кількість стекол у вікні дверцята варіюється від 1 до 4. Чим більше стекол, тим менше нагрівається дверцята і тим менше ризик випадково обпектися.
Тангенціальне охолодження камери
Для вбудованої електричної духовки обдув стінок холодним повітрям є принципово важливою опцією. Завдяки їй каркас і сусідня техніка (наприклад, холодильник, що не терпить тепла) не ушкодяться.
Захист від дітей
Якщо у вашому будинку живуть малюки, обов’язково переконайтеся, що обрана духовка має функцію блокування кнопок і дверцята.
Підсвічування
Підсвічування камери Є в будь-якому електричному духовій шафі, але в деяких моделях згорілі лампи не так-то просто замінити без допомоги фахівця.
Сергій Немченко – експерт у галузі дизайну інтер’єру, його роботи відображають гармонію стилю, комфорту та інновацій. Він досліджує останні тенденції в оформленні простору, надаючи читачам свіжі ідеї та практичні поради. Сергій ділиться своїми знаннями та досвідом у сфері дизайну, пропонуючи інноваційні рішення та цінні поради для створення гармонійного та стильного інтер’єру.