Пробкова підлога на кухні-фото в інтер’єрі і 11 порад щодо вибору
Пробкова підлога – на 99% ідеальне підлогове покриття для кухні
Зміст
Пробкові підлоги на кухні – це одне з найбільш вигідних рішень в співвідношенні ціна-якість, але ймовірно через недостатню інформованості споживачів, популярністю вони не користуються. У цій статті ми розповімо про переваги і недоліки матеріалу, а також про те, як вибрати підлогове покриття за допомогою 11 рад і 20 фото пробкових підлог в інтер’єрі.
Плюси і мінуси
Пробкові підлоги володіють наступними плюсами:
- Вони дуже приємні для ходьби босоніж. Більш того, за рахунок своєї структури, що складається з безлічі повітряних осередків, пробкові підлоги амортизують кожен ваш крок. Так що, для тих, хто має проблеми з суглобами, хребтом і опорно-руховим апаратом-покриття краще не знайти;
- Не дадуть вашій посуді розбитися в разі падіння-знову ж таки за рахунок своєї м’якості і пружинистості;
- Пробка допомагає зберігати тепло і сама залишається теплою, навіть якщо в приміщенні прохолодно;
- Не ковзають (втім, багато в чому це залежить від захисного покриття);
- Пробка легко миється, не вбирає жир, а також такі фарбувальні рідкі продукти як буряковий сік або червоне вино. Крім того, вона не притягує пил, так як не накопичує статичну електрику;
- Водонепроникні і не схильні до гниття, так як пробка містить лігнін, себерін і цероїди. Це означає, що в разі, скажімо, прориву труби, підлога не зіпсується і не покриється цвіллю. Але, строго кажучи, серйозні ” затоплення» витримає лише клейовий корковий підлогу;
- Чи не схильні до Gorenje. Пробка може лише обвуглитися;
- Мають довгий термін служби. Хороший корковий підлогу прослужить вам не менше 20 років в прекрасному стані;
- Завдяки повітряним осередкам, з яких складається пробка, покриття має об’ємну пам’ять. Це означає, що ні кухонні меблі, ні впали важкі речі не залишать на ньому вм’ятин. Точніше залишать, але з часом форма відновиться;
- Вони приглушують як повітряні, так і ударні шуми, як зсередини приміщення, так і зовні;
- Ціна на пробкові підлоги становить від 1500 руб./ кв. м – це дешевше паркетної або масивної дошки майже в 2 рази, при тому, що за експлуатаційними характеристиками пробка багато в чому перевершує дерево.
На жаль, і у цього унікального матеріалу є свої мінуси:
- Хоч пробка і водонепроникна, від тривалого впливу вологи вона все ж може набрякнути. Особливо до цього схильні замкові пробкові підлоги в місцях стиків плашок. Клейовому підлозі вода не страшна, але через захисних 3 шарів лаку підлогу може стати таким же слизьким як ламінат або полірований масив;
- Пробка боїться гострих предметів. Втім, на лакованому підлозі від ігор дитини, кота або падіння ножів можуть залишитися лише малопомітні подряпини, які піддаються реставрації;
- Вартість пробки вище, ніж ламінату, плитки або лінолеуму;
- Клейовий підлогу, який найбільше підходить для кухні, вимагає ідеально рівного підстави і професійного, а не самостійного монтажу, що позначається і на загальній ціні.
11 порад щодо вибору
Порада 1. Клейовий підлогу краще підходить для кухні, господарі якої часто готують і проводять там час
Клейовий підлогу хороший тим, що може бути застелений максимально герметично – не мати стиків ні між плашками, ні біля стін. Завдяки цьому він не пошкодиться навіть через великий обсяг води і не дасть їй «затопити» сусідів знизу.
Характеристика матеріалу-плитки клейового покриття двошарові: нижній шар складається з пресованої пробки, а декоративний шар — з коркового шпону. Після укладання покриття обробляють воском, маслом або лаком. Плитки випускаються в різних форматах, але так як їх розміри кратні один одному, то ви можете пограти з дизайном кладки – укласти підлогу «ялинкою», в розбіг, шаховим порядком і навіть зигзагом як на фото нижче.
Мінуси: на відміну від замкового клейовий підлогу вимагає ідеального підстави і якісної професійної укладання. Крім того, його не можна використовувати повторно після демонтажу.
Підказка: корковий клейовий підлогу на кухні потрібно покривати 3-4 шарами лаку.
Порада 2. Якщо ви живете в орендованій квартирі, не так вже й часто готуєте і не хочете ретельно вирівнювати підставу, то вигідніше купити Замковий підлогу
Замкові («плаваючі») підлоги більше підходять для обробки мало експлуатованих кухонь і їдалень, так як вони цілком витримують пролиті рідини, але тільки до 24 годин. Зате зіпсувалися плитки підлягають заміні, а головне – покриття дуже швидко і легко монтуються самостійно. Навіть лак на нього наносити не потрібно, найчастіше воно продається вже з заводською обробкою. До того ж, «плаваючі» підлоги за рахунок використання підкладки (при укладанні) і основи з МДФ можна класти на підставу з перепадами до 2-3 мм на 2 м, що так само заощадить вам час, сили і гроші. Ще один плюс — Замкова пробка може достовірно імітувати статеву або паркетну дошку.
Характеристика матеріалу: плашки» плаваючого ” статі складаються з МДФ-основи, серединки з пресованої пробки і декоративного шару з коркового шпону (2-3 мм). За форматом, розмірами, способом монтажу (за принципом «шип-паз»), а іноді і по виду пробкові планки схожі на ламінат.
Мінуси: як вже було зазначено, замкові Пробкові покриття мають слабке місце – шви. Якщо вода просочиться в стики, то торці планок набухнуть, і пробка може трохи відшаруватися від МДФ-плити. Ще один недолік-ціна на замкові підлоги трохи вище, ніж на клейові, до того ж вони вимагають покупки спеціальної підкладки.
Підказка: щоб довше зберегти підлогу на кухні в кращому вигляді, вибирайте матеріал з вологостійкими торцями і обов’язково закрийте всі стики водовідштовхувальним герметиком.
Порада 3. Чим товще матеріал, тим краще
- Клейове коркове покриття для кухні повинно мати товщину 6 мм, а не 4 мм.
- Замковий підлогу буває товщиною 10-12 мм. При інших рівних умовах, більш товстий матеріал буде надійніше.
Порада 4. Якщо ви хочете купити світла підлога, то віддайте перевагу варіантам з фаскою
Білі, бежеві, світло-сірі покриття роблять шви і будь-які похибки укладання помітніше. Цього можна уникнути, якщо вибрати підлогу з фасками (скосами по краях).
Порада 5. Хочете, щоб підлога завжди здавався чистим? Вибирайте матеріал з характерним малюнком і текстурою коркового шпону
Чи не занадто світлі (бежеві, сірі, коричневі, темно-коричневі) тоновані покриття з характерною «коркової» текстурою завжди здаються чистими. Дрібні крихти, краплі від води, плями та інші побутові забруднення можна на них помітити тільки якщо придивитися.
Рада 6. Тонована пробка довше зберігає свій первісний колір, ніж незабарвлена
Якщо кухня виходить на сонячну сторону, то вам варто віддати перевагу тонований матеріал, так як пробка натурального кольору, просто покрита лаком з часом «вигорить» від ультрафіолету.
Порада 7. Купуйте пробку з однієї партії
Через специфіку виробництва, пробкові підлоги з різних партій трохи розрізняються по тону і розміру, що стає помітно тільки в процесі укладання. З цієї ж причини, радимо перестрахуватися, і купити плитки з запасом, особливо, якщо ви купуєте замкову пробку.
Порада 8. Уникайте клеїв на основі розчинників
Якщо ви вирішили постелити клейовий підлогу, то особливу увагу приділіть вибору клею. Кращим вибором стане клей на водній основі, а ось склади на основі розчинників можуть надовго просочити ваші підлоги неприємним хімічним запахом. Не лякайтеся високої ціни клеїв на водній основі, адже у них в 2 рази більш економічна витрата.
Порада 9. Особливу увагу приділіть покупці лаку
- Еластичний лак, так само як і клей, краще вибрати на водній основі;
- Майте на увазі, що покриття, оброблені лаком з керамічної крихтою хоч і підвищують зносостійкість підлог, але ходити по ним вже не так приємно, а діти і зовсім можуть стерти про них шкіру. А ще вони… можуть швидше зношувати шкарпетки домочадців;
- Після лакування пробки почекайте як мінімум тиждень перед початком її експлуатації – не ходіть по ній у взутті і не ставте меблі.
Рада 10. Якщо ви хочете купити корковий плінтус, віддайте перевагу плінтусам із заводським лакуванням
За часом, грошей і трудовитрат вигідніше купувати вже лаковані плінтуси, так як нелаковані хоч і дешевше, але їх все одно доведеться двічі обробляти лаком.
Рада 11. Щоб продовжити термін служби покриття, користуйтеся спеціальними засобами по догляду
- Складні забруднення, які на кухні неминучі, слід видаляти спеціальними м’якими миючими засобами для пробкових підлог, наприклад, Euku-clean.
- Раз в один-два роки наносите на підлогу спеціальні Догляду кошти на основі воску і парафіну. Вони відновлять красу пробки і підвищать його антистатичні властивості.
- Раз в 5-10 років оновлюйте лаковий шар.
Фото пробкових підлог в інтер’єрі кухні
І нарешті, представляємо вам добірку фото пробкових підлог в інтер’єрах кухонь в класичних і сучасних стилях. Почнемо, мабуть, з класики.
А ось фото-приклади застосування пробки в інтер’єрі сучасних кухонь.
Сергій Немченко – експерт у галузі дизайну інтер’єру, його роботи відображають гармонію стилю, комфорту та інновацій. Він досліджує останні тенденції в оформленні простору, надаючи читачам свіжі ідеї та практичні поради. Сергій ділиться своїми знаннями та досвідом у сфері дизайну, пропонуючи інноваційні рішення та цінні поради для створення гармонійного та стильного інтер’єру.