Як користуватися посудомийній машиною (фото)
Користуємося посудомийній машиною правильно
Отже, ви купили машину і готові вперше довірити її миття посуд, а може, ви давно нею користуєтеся, але іноді буваєте незадоволені результатом? Всі форми рясніють питаннями про те, що робити, якщо посудомийна машина (далі будемо іноді називати ПММ — для стислості) працює погано – не відмиває посуд або залишає на ній білі розводи. У більшості випадків проблема виявляється зовсім не в пристрої, а в неправильному використанні. У чому ж полягає коректна експлуатація посудомийних машин?
Вибираємо миючі засоби для машини
Спочатку давайте розберемося в питанні вибору миючих засобів, адже вони можуть як зіпсувати, так і значно поліпшити роботу ПММ. Існує ціла група детергентів, які потрібні в різний час, в різних цілях і в різних дозах.
Ось цей список:
- Сіль-дозволяє пом’якшувати жорстку воду, розчиняти кальцій, тим самим запобігати покриття самої машини зсередини і посуд вапняним нальотом. Як часто засипати сіль в посудомийну машину? Це залежить від частоти її експлуатації і жорсткості води, яка у всіх регіонах буває різна. Орієнтуватися потрібно на індикатор солі на панелі управління: якщо він горить, значить пора заправити вашу помічницю. Сіль продається в пачці вагою 1 кг, в середньому 1 уп. вистачає на півроку.
- Порошок, гель, таблетки – це власне засоби для миття. Звичайно, без них не обійтися, але іноді ними можна не користуватися, наприклад, в режимі полоскання, коли посуд потрібно тільки освіжити. А ще без засобів можна помити … овочі. Наприклад, картоплю.
- Ополіскувач – він ароматизує посуд, перешкоджає утворенню розводів і допомагає повністю висушувати посуд.
- Знежирювач-не дозволяє частинкам жиру осідати на деталях машини.
- Антинакип-якісно видаляє вапняний наліт, продовжуючи термін служби техніки. Використовується не постійно, а приблизно раз на квартал.
А тепер докладніше про деякі нюанси.
Кожним з перерахованих детергентів потрібно користуватися правильно, чітко дозувати і застосовувати відповідно до інструкції.
Необхідна кількість солі можна визначити трьома способами:
- Заміряти вручну жорсткість води і занести отримані дані в пристрій, що запам’ятовує;
- Уточнити відомості в місцевому водоканалі, і занести їх у пам’ять машини;
- Машини з автоматичним датчиком самі оцінюють жорсткість при кожному заборі води і відповідно до цих відомостей беруть потрібну кількість солі.
Сіль заправляється в іонообмінник за допомогою воронки, яка додається в комплекті.
- Перед першим запуском, всередину наливається вода, а після – насипається велика кількість солі (1000 гр.). Надалі тільки досипають детергент, а воду не додають;
- Ні в якому разі не користуйтеся кухонною сіллю!
Майже всі сучасні моделі оснащені датчиком, що вказує на необхідність заправки іонообмінника. Витрата солі залежить не від числа циклів мийки, а від витрати води, витраченого за програму, в літрах.
Що стосується миючих засобів, то тут потрібно мати на увазі, що витрата порошку також контролюється спеціальними датчиками (якщо в машині передбачена ця функція). Якщо ж її немає, то вам доведеться завантажувати порошок «на око», дотримуючись інструкції виробника.
- Порошок можна засипати тільки в сухий лоток;
- Порошок ефективніше таблеток, так як краще розчиняється, підходить для коротких програм, крім того, він більш економічно витрачається, так як кількість порошку ви можете контролювати самі.
Що ж стосується таблеток, то вони допоможуть мити посуд тільки при установці тривалих циклів, так як в коротких програмах вони не встигають розчинятися. Крім того, кожна різновид таблеток розрахована на певні показники жорсткості води. Деякі виробники вказують, що при застосуванні таблеток значення жорсткості води в програмі повинні бути знижені. Таблетки типу “3 в 1”, “4 в 1” і т. д. складаються з декількох різнокольорових кульок, кожен з яких виконує свою функцію: миття, пом’якшувача води, ополіскувача і т. д.
До речі про ополіскувачі. Як ми вже говорили, він потрібен для кришталевого блиску і кращої сушки. Витрачається він також по дозатору, тобто заливати рідину потрібно до самого краю, але за допомогою регулятора ви можете самі визначити витрати кошти для шкірної мийки.
- Майте на увазі, що через неправильну пропорції ополіскувача і солі на посуді з’являтися плями.
- Спочатку спробуйте помити посуд з ополіскувачем на значенні 4;
- Якщо посуд залишається вологою, то збільште дозу засобу;
- Якщо посуд добре висушується, але з’являються плями, зменшіть рівень ополіскувача;
- В принципі, ополіскувач не обов’язковий для використання, на відміну від солі і засобів миття.
Правильно завантажуємо посуд
Із засобами розібралися, приступимо до завантаження. Неякісне миття-це в 85% випадків ознака того, що посуд в неї склали неправильно, а зовсім не сигнал про проблеми з посудомийкою.
Як правильно завантажувати посуд?
- Очищаємо посуд від залишків їжі;
- Складаємо посуд щільно і компактно, але так, щоб вона не заважала обертанню коромисел-зрошувачів, відкриття диспенсера, вільному проходженню і стікання води. У багатьох ПММ секції можна переставляти, щоб вмістити вази і деко;
- Засипаємо порошок або кладемо таблетку, якщо потрібно-додаємо ополіскувач і сіль;
- Вибираємо відповідну програму, запускаємо. Якщо щось забули покласти, можна відкрити дверцята і доповісти посуд, машина відновить роботу через кілька секунд.
- Келихи, посуд з крихкого скла розміщують вгорі. Важливо, щоб вона не торкалася стінок. А вісь посуд з найбільшими забрудненнями поміщають вниз, адже тут найсильніші водяні струмені;
- Правильно буде завантажувати посудомийну машину повністю, і тільки потім виробляти включення;
- Ви можете помістити невелику партію посуд після обіду в лоток і закрити кришку – так начиння не засохне, чекаючи наступної партії. А краще виберіть режим половинного завантаження;
- Найбільш забруднені поверхні повинні розвертатися вниз, так що миски, каструлі та інше перевертають догори дном.
- А для дрібного начиння типу ножів і ложок є спеціальні лотки, які потрібно використовувати. Вилки і ложки краще чергувати, а ножик класти лезами вгору. Тільки після того, як ви правильно розташували посуд, можна виробляти включення машини.
Не забувайте, що техніка миє посуд гарячою водою, так що не дозволяється в неї зберігати:
- Прилади зі сталевими елементами, які можуть поржавіти;
- Посуд зі вставками дерева, перламутру, елементами з олова або міді;
- Чашки з малюнками або покриттям, яке не відрізняється термічною міцністю;
- Склеєні предмети;
- Старовинний посуд;
- Пластмасові елементи, на яких немає відповідного маркування про допуск;
- Губки і кухонні рушники;
- Кришталь миті можна, але обережно, так як з часом він може помутніти.
Вибираємо потрібну програму
Миті посуд в посудомийці можна з використанням різних програм. Інструкція, що додається до вашої помічниці, описує весь набір можливостей і функцій, з нею обов’язково потрібно ознайомитися.
- У більшості випадків хороший результат забезпечується при використанні стандартної програми (економ або еко). Якщо посуд дуже забруднена, то використовується режим інтенсивної мийки – він добре відмиває, але по максимуму витрачає електроенергію і воду, тому краще запускати ПММ вночі.
- Делікатний режим призначений для того, щоб міті особливо тендітний посуд – наприклад, келихи або кришталеві фужери. Делікатний режим має на увазі в машині вбудований теплообмінник, що допомагає піднімати температуру води при першому полосканні.
- У разі, коли ви збираєте в посудомойке абсолютно різний посуд, також варто вмикати щадний режим.
- Машина буде мити посуд 1,5 години або 1 годину в стандартній програмі. Після завершення циклу посуд буде гарячою, так що перш ніж відкривати дверцята, почекайте ще чверть години.
- Щоб не допустити патьоків, спочатку звільняється нижній відсік, а слідом – верхній.
- Є й інші правила. Так, після кожного миття слід очищати фільтри. А для догляду за зовнішніми поверхнями використовують вологі губки. Також буде потрібно періодично очищати сопла крильчатки, не допускаючи їх засмічення і очищати саму машину від накипу, якщо вона все-таки утворилася.
Сергій Немченко – експерт у галузі дизайну інтер’єру, його роботи відображають гармонію стилю, комфорту та інновацій. Він досліджує останні тенденції в оформленні простору, надаючи читачам свіжі ідеї та практичні поради. Сергій ділиться своїми знаннями та досвідом у сфері дизайну, пропонуючи інноваційні рішення та цінні поради для створення гармонійного та стильного інтер’єру.